Serra Tramuntana

Serra Tramuntana

maandag 29 april 2019

Dag 7 - Laatste fietsdag, Formentor.

Maandag en de laatste rit.
Aan alles komt een einde. Ook aan deze week fietsen in Can Picafort. Het weder? Raar, maar in de ochtend, een wolkeloze blauwe lucht, maar naarmate de voormiddag vordert, trekt de lucht dicht en wordt het frisser. Vertrokken bij 17°, 14° aan de apotheker, maar aangezien de wind in de rug stond, toch bij een goed tempo aangenaam om te fietsen.
Voor de start van de laatste rit.


Lydia, Jef, Jan en Marijke.
Cap Formentor.
Het is de laatste rit, en nog een stevige rit op het programma: naar Cap Formentor. De drie sportieve fietsgroepen zullen deze noord-oostelijke Cap nog aandoen. Het is aan het uiterste punt van de Serra Tramuntana. Formentor is een van de meest drukke plaatsen die op toeristisch gebied kunnen bezocht worden. We waren in de mening dat het op een werkdag rustig zou zijn. Maar het tegendeel is waar. Zeer druk verkeer. Op sommige plaatsen, tussen de auto's en stilstaan en wachten tot de heren automobilisten hun vehikel konden laten verder bollen.
Aan het baaitje te Formentor
Jan, Lydia en Marijke op de Ma2210 naar de Cap Formentor.
Op de Ma2210 naar de Cap formentor.
Port de Pollença en Formentor.
Na een 25 km was het tijd voor een koffiestop, vooraleer de 12 km lange beklimming naar Formentor te beginnen. De beklimming bestaat uit 2 gedeelten. De eerste tot aan de parking waar het een drukte van jewelste is. Na een afdaling tot terug op zeeniveau is er een baai, Formentor genoemd. Hier even een fotostop ingelast vooraleer het 2de gedeelte van de beklimming aan te vatten. De weg naar de Cap de Formentor is in de jaren 60 gebouwd. De weg staat bekend om haar schitterende uitzichten, steile hellingen vele kronkelende weggetjes. Er is ook nog een tunnel van enkele honderden meters waar het toch gevaarlijk is wegens de slechte verlichting en het zeer drukke verkeer. Lichtjes op de fiets is aan te raden en zelfs verplicht in Spanje. De terugkeer was de zon nog steeds afwezig waardoor het nogal frisjes aanvoelde.

Receptie.
Door de hotelmanager werd er nog een afscheidsreceptie aangeboden. Eveneens nog een korte huldiging van Bart Van Damme voor zijn winst in de 312 km Gran Fonda rond het eiland.
Laatste avond met de receptie aangeboden door de hotelmanager op advies van John.
Bart Van Damme, winnaar van de 312 km lange Gran Fondo.
Route naar Formentor.

zondag 28 april 2019

Dag 6 - Arta en Ermita de Betlem.

Algemeen.
Gisteren, 27 april, vierden de Nederlanders hun Willem-Allexander zijn 52 ste verjaardag. En dat moeten we hier weten en indien gewenst, meevieren. Waarom deze zever? Wel we hebben hier BVN op TV. De ganse dag gisteren en ook vandaag: allerlei hiphiphoeraa en kleverig gezever over hoe braaf deze ex-'prins pils' wel is, en hoe braaf en aangenaam en vol medeleven met de gewone mens zijn dochters wel zijn. Gelukkig zijn we hier niet om TV (BVN) te kijken maar om Mallorca af te wandelen en te fietsen.
Voor de start van rit 5.
Met Jan voor de start van rit 5 naar Betlem.
Meteo.
Het zag er veelbelovend uit deze ochtend. Tijdens de dag kwam er bewolking opzetten en de temperatuur zakte ook merkelijk. Toch nog een gemiddelde temperatuur van 18,5° bij een lichte bries. Niet te veel op terras gezeten, maar toch ideaal om te fietsen. Alleszins beter dan in het thuisland. In België: regen en zeer koud krijgen we hier binnen via de radio en Eurosport waar de wedstrijd L-B-L uitgezonden wordt.
Voor de start van rit 5.
Fietsprogramma.
De 4 fietsgroepen hadden elk een verschillend programma voorzien. De mogelijkheden zijn op Mallorca zo divers dat men een enorm aantal verschillende parcoursen kan opbouwen. Gelukkig hebben we enkele experts die zeer handig zijn in het opstellen van deze ritten. De groep van Jan Verellen wou ook eens naar het monasteria van Betlem fietsen. Een rit van 90 km en iets minder dan 1300 hoogtemeters.
Miel uit Opwijk is er klaar voor.
Ermita de Betlem.
Iedereen die Mallorca bezoekt dient dit heiligdom te bezoeken. Enfin, mag. Al was het maar om van de rustige ligging en de prachtige omgeving te genieten. Het enorme voordeel, als fietser is men er praktisch alleen. Vertrokken om 09.30 richting Arta over de MA12. Een redelijk drukke baan richting oosten. Over 20 km, fietsen op één lijn tot in Arta.
Beklimming naar Ermita de Betlem op de MA3333 tussen Arta en Betlem.
Maar dan via de MA3333 naar het klooster van Betlem. Het is een 9 km lange smalle weg. Een pareltje van rust en geweldige panorama's. Onderweg kan men genieten van het spectaculaire zicht over de bergen, de zee en de valleien.
Aan de Ermitage de Betlem
Men kon in de verte de Cap Formentor ontwaren. Na een korte bezinning en een banaan, terug langs dezelfde weg naar Arta.
Op de MA3333 tussen Arta en Betlem.
Tussen Arta en Betlem.
Arta.
Hier is er een leuk pleintje met vriendelijk personeel om ons een bocadillo te verkopen. Het werd een beetje frisjes om lang op het terras te zitten. Over allerlei kleine wegeltjes, steeds op en neer in vliegende vaart naar het hotel. Hier kon men nog de laatste 50 km van L-B-L bekijken op TV met commentaar op de radio. Eurosport is hier volledig op Duits publiek gericht. We zetten dan maar de klank van de TV maar uit en via onze vertrouwde Sporza radio kunnen we de finale volgen.

Ritgegevens.
Afstand:             Jan V.:  90 km,  Leo J.: 117 km.
Hoogtemeters:  1.275 m.
Vertrek:             09.30 hr
Aankomst:           15.30 hr


Profiel van dag 5 naar Betlem en Arta.

Route via Arta naar Betlem.

zaterdag 27 april 2019

Dag 5 - Naar Sineu en de wielerpiste.

Vierde fietsdag op onze 5° reisdag.
Vandaag wordt op Mallorca de Gran Fonda met als afstanden 312 km met 5050 hoogtemeters. Andere mogelijkheden: 225 km of 165 km. (http://www.mallorca312.com)
Wij houden het bij normale afstanden, 75 of 85 km. Bart Van Damme uit Lokeren en een van onze medereizigers, is een deelnemer en topfavoriet.  Wij houden het bij de afstanden voor normale en verstandige mensen: 75 of 85 km, naargelang onze capaciteiten.
Met Leo J.
Weder.
Blijkbaar is de zomer op Mallorca begonnen. Wolkeloze lucht en na de wind van vorige dagen, en  een rustige zee. Prima weder om te fietsen onder een stralende zon. Een aangename 18° bij de start van de verschillende teams om 09.30 uur.
Met Jos V.B.
Programma.
De drie groepen die zich de sportieve noemen, plus de recreatieve fietsers hebben elk Sineu op hun programma staan. Mallorca is een paradijs voor cyclo wielertoeristen, maar hierbuiten is er ook een ware wielerpiste, vrij toegankelijk om rondjes te draaien. In Sineu is er een wielerpiste, de Son Matgi Velodrome van 360 meter. Er was eens een burgemeester die tevens een fanatieke fietser was. Hij heeft dan maar een wielerpiste laten bouwen.

Parcours
We vertrekken over een rustige baan richting Arta. het is zaterdag en geen vrachtverkeer. Na een tijdje de MA12 gevolgd te hebben, fietsen we zuidwaarts, richting Ariany. Op het centrale pleintje is het tijd om een koffie te nemen. ondertussen bekijken we de voorbereidingen op de doortocht van de 312km Grand Fonda.
Ariany, dorpspleintje. Kindje komt belletjes blazen.
Men verwacht hier de eersten rond 13.00 uur. Langs rustige wegen richting Sineu. John, heeft langs een van deze baantjes, de cactussen met een maximum grootte ontdekt. Dat wordt dus een verplichte stop.
Reuze bladeren van een cactussoort. Te zien tussen Ariany en Sineu.
Sportieve en recreatieve fietsers ontmoetten elkaar bij een speciale cactussoort met reuze bladeren.
Sineu.
De dappersten leggen enkele rondjes af op de open-lucht wielerpiste af. In het centrum van Sineu is er een gezellig pleintje om de middaglunch te bestellen. Na de lunch verder richting Llubi om onder Sa Pobla door de richting Can Picafort te fietsen.
Met Jos VB op de piste.
Sineu, op de wielerpiste met Bart.
Met Bart en Paul op de wielerpiste te Sineu.
Sineu, op het dorpspleintje.
Bart Van Damme winnaar van deze editie 312km Gran Fonda.
Onze medereiziger en deelnemer Bart, heeft deze editie van de Gran Fondo gewonnen. er kwam wel een felle eindspurt aan te pas na de 312 km. Om de 312 km af te leggen had hij 8 uur en 49 minuten nodig. Dat is aan een gemiddelde snelheid van 35,37 km/hr.
De krant Diariodemallorca bericht: "El belga Bart Van Damme gana al esprint la Mallorca 312 tras casi nueve horas de carrera". (https://www.diariodemallorca.es/deportes/2019/04/27/belga-bart-damme-gana-esprint/1412506.html)   Alberto Contador was eveneens deelnemer. Hij eindige als 73 ste in 10 uur 15.min. Voor kenners, ex-prof Jurgen Van Goolen was eveneens een deelnemer, evenals Miguel Indurain.
Aan het hotel, passage van de laatste 5 km van de Gran Fondo.
Jan V. met de winnaar van de 312K Gran Fondo, Bart Van Damme.
Ritgegevens
Afstanden: Jan V: 75 km en Leo J.: 84 km
Hoogtemeters:  660 m.
Gemiddelde temp: 24° C
Parcours van 75 km rit naar Sineu.
Profiel van de rit naar Sineu.

vrijdag 26 april 2019

Dag 4 - Coll de sa Bataia

Dag 4 en derde fietsdag.
Na de koude, winderige en een beetje druilregen,van gisteren, vandaag een schitterende dag. Stralend blauwe lucht, enkele schaapjes wolken en een wind die alle fijn stof wegblies. De lente, of is het de voorbode van een schitterende week op Mallorca? Alleszins een prettige dag in het vooruitzicht. En het is de ganse dag volop zon!
Met Danny Smet.
John met zijn recreanten.
Hedwig met zijn kornuiten.
Jan met zijn volgelingen.
Programma.
Wegens het schitterende weder, staat er een rit naar het Tramuntana gebergte op ons programma. John zal met zijn recreanten naar Petra rijden. Leo, Hedwig en Jan nemen dan de Coll de Sa Bataia op hun bord.
Even overleggen welk de goede richting is.
Rit verloop.
Er staat nog wel een stevige wind. Maar dat is inherent aan een eiland. Voordeel, na de helft van de rit blaast die dan in de rug. We vertrekken naar Sa Pobla, Campanet om in Selva een eerste koffiestop te houden.
Selva, aan het kerkje
Koffiestop in Selva.
Even voorbij Selva, in Caimari, begint de beklimming van de Col de Sa Bataia.
Vele sportieve fietsers tijdens de klim naar de Col de sa Bataia.
Veel drukte aan het café op de Coll de sa Bataia.
Vanaf Caimari is de col 7,9 km lang. Over deze afstand overbrugt men 418 hoogtemeters. het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is bijgevolg 5,2%. De maximale hellingsgraad is 12%, tussen km 1 en 2. Het is een mooie goedlopende beklimming. De klim begint tussen de pijnbomen en heeft diverse haarspeldbochten, vergezichten en rotsformaties.


Emiel, Jos en Danny
Terugkeer.
In een restaurantje, even voorbij de top ontmoetten de drie groepen elkaar om een bocadillo met chips (=fritjes) te bestellen. Leo J. fietst nog even in de richting van de Puig Major, maar vind dat voldoende.
Jan Verellen in het Tramuntana gebergte.
Na de nodige bevoorrading even voorbij de top, is nog even tot aan het klooster van Lluc via een nieuw gevonden route van Eddy M.
Tijdens de terugkeer vanop de Coll.
Verder in een zeer hoog tempo, naar de Col de Femina om vol naar beneden te vlammen. Rugwind helpt hierbij. Richting Pollença en Alcudia. Hier was er een grote drukte. Mogen start in Playa de Muro, de Gran Fondo. Een koers over 312 km. Bart Van Damme, een deelnemer uit ons gezelschap zal er aan deelnemen.

Ritgegevens.
Afstand: Jan: 82 km,  Leo J. 115 km.
Hoogtemeters: Jan: 992 m.  Leo J. 1474 m.
Max. hoogte: 569 m
Min. temp: 17°
Max. temp: 29°
Gemiddelde temp: 21,5°
Vertrek: 09.30.
Aankomst 16.10 uur.
Parcours naar Coll de sa Bataia
Profiel rit naar de Coll de sa Bataia.

Het laatste woord.

Einde van een fietsweek. Er is niets dat blijft duren. Zelfs niet de week waarbij de groep van 49 personen in Can Picafort genoot van zeer...